Mondkapje


In deze crisis tijd waar de Corona-stress overheerst en er een tekort aan mondkapjes is kreeg ik het idee om mondkapjes te maken. Een heel goed initiatief denken wij. Alle bescherming is welkom en waarom dan niet met een hip-stofje voor groot en klein.

Een wasbaar mondkapje van twee-laags katoen met een vervangbaar keukenpapier of een koffiefilter (niet bijgesloten)  dat is volgens een aantal huisartsen een uitkomst voor mensen die niet in de zorg werken, maar wel een mondmasker willen dragen als je bv boodschappen wilt gaan doen, of een bezoekje aan de huisarts of ziekenhuis, gebruik van het openbaar vervoer ed. Een mondkapje is niet alleen om jezelf te beschermen, maar juist ook de ander. Ook als je geen verschijnselen heb. LET OP… een mondmasker is geen vervanging van andere maatregelen. Het is een aanvulling ter bescherming ook met een mondmasker op geldt: houd afstand. Het mondmasker was je iedere dag uit en je stopt er steeds een schoon stukje keukenrol of zakdoekje in. Zodat snot, slijm en speeksel daarin terecht kan komen en niet in de lucht.

We hebben verschillende stofjes die voor de mondkapjes worden gebruikt. Verschillende effen kleuren zoals zwart, wit, roze, mint, lichtblauw, petrol, zalm. Ook zijn er mondkapjes met verschillende prints. Ik ben zelf maar eens aan de slag gegaan en begonnen met een eigen creatie voor zowel volwassenen al kinderen. Voor een betaalbare prijs.

Alle mondkapjes zijn wasmachine wasbaar. Zodat ze nog meerdere keren gebruikt kunnen worden. De zijkanten hebben een elastiekje wat je om het oor kan doen. Is het te ruim dan kan je er zelf een knoopje extra in doen zodat het goed passend zit. Over de neus zit ook een klein elastiekje wat beter gevormd zit om de neus. Voor ons is het natuurlijk erg wennen en onwerkelijk om mondkapjes te dragen, in Azië doen ze dat al veel meer/vaker. Toch denk ik dat we er meer en meer aan moeten geloven en dat de mondkapjes  in deze tijd toch enige bescherming bieden. Mijn vaderland is Italië hier is het al min of meer verplicht om mondkapjes te gebruiken de landen waar het nog meer verplicht is zijn: Oostenrijk Tsjechië en Slowakije. Ook de autoriteiten in het Duitse Jena zijn van plan maskers verplicht te stellen in het openbaar vervoer, winkels en op de openbare weg. 

Hierbij wil ik nog een klein stukje toevoegen vanuit een krant de Trouw: Op internet is een onderzoek uit 2008 van een onderzoeker Marianne van der Sande te vinden waarin die effectiviteit wordt aangetoond. Haar conclusie was eenduidig: als iedereen een masker gebruikt, ook al is dat een zelfgemaakte, dan vermindert dat het risico op infectie van de bevolking. Wel is het zo dat een medisch mondmasker 50 keer beter beschermt.

Inmiddels heb ik al vele mondkapjes met liefde gemaakt. De positieve reacties die ik van mensen krijg is enorm en geeft mij energie om nog veel te maken. Mijn doel is om mensen te helpen die ook niet in de zorg werken en wel graag een mondkapje willen hebben. Mocht u vragen hebben schroom dan niet om mij te mailen info@gioiascadeau.nl te bellen of ons te volgen via facebook. en instragram.

Gebruik ten alle tijden het mondkapje op een normale manier, GIOIA’s cadeau kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enig letsel en/of materiële schade.

 

SAMEN STAAN WE STERK!!

 Liefs Marjolein