Mondkapjes/mondmaskers

Mondkapjes/mondmaskersIn deze tijd waar Corona de onzekerheid overheerst en er een tekort aan mondkapjes is kreeg ik het idee om mondkapjes te maken. Een heel goed initiatief denken wij. Alle bescherming is welkom en waarom dan niet met een leuke kleur of opdruk voor volwassen en kind.

Een wasbaar mondkapje van twee-laags katoen, waar je een koffiefilter of stuk keukenpapier in kan doen voor extra filtering. Dat is volgens een aantal huisartsen een uitkomst voor mensen die wel en niet niet in de zorg werken, maar graag een mondmasker willen dragen. Ook is ons mondkapje handig als je bijv.: boodschappen wil gaan doen, een bezoekje aan de huisarts of ziekenhuis en het gebruik van het openbaar vervoer. Niet alleen om jezelf te beschermen, maar juist ook de ander. Ook als je geen verschijnselen heb. LET OP… een mondmasker is geen vervanging van de andere maatregelen. Het is een aanvulling. Ook met een mondmasker op geldt: houd afstand. Het mondmasker was je na ieder gebruik en stop er steeds een schoon stukje keukenpapier of zakdoekje in. Een tip is ook om het mondkapje te stomen met een stoomstrijkijzer, houd het strijkijzer 5cm van het mondkapje af en hou de stoomfunctie enkele seconden ingedrukt.

We hebben verschillende stofjes die voor de mondkapjes worden gebruikt, het materiaal is 95% katoen en 5% elastisch. Effen kleuren zoals zwart, wit, roze, mint, lichtblauw, petrol en zalm. Ook zijn er mondkapjes met verschillende prints. Ik ben zelf maar eens aan de slag gegaan en begonnen met een eigen creatie voor zowel volwassenen al kinderen.

Alle mondkapjes zijn wasmachine wasbaar, dus voor dagelijks gebruik. De zijkanten hebben een elastiekje wat je om het oor kan doen. Is het te ruim dan kan je er zelf een knoopje extra in doen zodat het goed passend zit. Over de neus zit ook een klein elastiekje wat ervoor zorgt dat het mondkapje beter gevormd zit om de neus. Voor ons is het natuurlijk erg wennen en onwerkelijk om mondkapjes te dragen, in Azië doen ze dat al veel meer/vaker. Toch denk ik dat we er meer en meer aan moeten geloven en dat de mondkapjes in deze tijd toch enige bescherming bieden. Mijn vaderland is Italië hier is het al min of meer verplicht om mondkapjes te gebruiken de landen waar het nog meer verplicht is zijn: Oostenrijk Tsjechië en Slowakije. Ook de autoriteiten in het Duitse Jena zijn van plan maskers verplicht te stellen in het openbaar vervoer, winkels en op de openbare weg.

Hierbij wil ik nog een klein stukje toevoegen vanuit een krant de Trouw: Op internet is een onderzoek, van onderzoeker Marianne van der Sande te vinden waarin die effectiviteit wordt aangetoond. Haar conclusie was eenduidig: als iedereen een masker gebruikt, ook al is dat een zelfgemaakte, dan vermindert dat het risico op infectie van de bevolking. Wel is het zo dat een medisch mondmasker beter beschermt.

Inmiddels ben ik al wat weken verder, heb vele mondkapjes met liefde gemaakt. De positieve reacties die ik van mensen krijg zijn enorm en geven mij energie om nog veel meer mondkapjes te maken. Mijn doel is om alle mensen te helpen die graag een mondkapje willen hebben. Mocht u vragen hebben schroom dan niet om mij te mailen info@gioiascadeau.nl te bellen of ons te volgen via Facebook.

SAMEN STAAN WE STERK!!

Liefs Marjolein

P.s. Gebruik ten alle tijden het mondkapje op een normale manier, GIOIA’s cadeau en feestartikelen kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enig letsel en/of materiële schade.

Vanuit hygiënisch oogpunt, kunnen de bestelde mondkapjes niet retour gestuurd worden.