Draag mondkapjes!

Draag mondkapjes!Oproep aan iedereen: doe vanaf nu mondkapjes op. Hoezo? De overheid heeft ons toch indringend geadviseerd geen mondkapjes te dragen? Klopt. Dat advies kwam voort uit de ervaringen binnen de zorgsector. Medewerkers moeten 100 procent tegen infectie worden beschermd bij het werken met coronapatiënten en dat kan niet zonder hoge kwaliteit mondkapjes met uitgebreide procedures.

Ongeschikt voor de bevolking en niet nodig, zelfs gevaarlijk, werd gesteld. Maar buiten de zorg is dit een vergissing die mensenlevens kost. Daar dienen mondkapjes namelijk een ander doel: voorkomen dat je ánderen besmet als jij toevallig virusdrager bent. Hoe? Als je uitademt, kucht of hoest komt er een stroom lucht uit je mond. Daarin zitten kleine druppeltjes waarin het virus zit. Die luchtstroom reikt zo'n meter ver en met hoesten zelfs nog verder.

Met een mondkapje wordt die sterk afgeremd. Hij komt maar enkele centimeters voorbij het kapje. De ziektekiemen blijven vlak bij de virusdrager. Bovendien vangt het kapje aan de binnenkant ook nog druppeltjes uit de ademlucht weg, waardoor er minder ziektekiemen voorbij het kapje in de lucht komen. Een virusdrager met een kapje op besmet daardoor veel minder gezonde mensen. En dan neemt de epidemie snel af. Het gaat dus niet om zelfbescherming. Die is er wel een beetje, maar dat is niet het grootste effect. En, we moeten het allemaal doen. Maar hoe komen we aan al die mondkapjes? Dat is inderdaad een probleem. Het hoeven geen hoge kwaliteit kapjes te zijn. Je kunt ze zelf maken, zie internet. Sterker: een omgeknoopte zakdoek heeft hetzelfde effect en is ook effectief. Probeer maar eens een koude spiegel te beademen met een zakdoek voor neus en mond. Dat lukt niet omdat de ademlucht te sterk wordt afgeremd. Werkt dus precies zoals social distancing: je blijft uit de buurt van de virusdeeltjes. Mondkapjes én afstand bewaren hebben natuurlijk het beste effect.

Dus: iedereen mondkapjes op én anderhalve meter afstand in acht nemen, dan krijgen we met zijn allen deze epidemie eronder. En, overheid: schrijf dit voor. Hoe weten we zeker dat dit werkt? Het antwoord is eenvoudig: leer van Hongkong, Singapore of Taiwan. Daar draagt de bevolking massaal, vanaf het begin, mondkapjes. Ze waren erg gemotiveerd vanwege de eerste Sars-epidemie in 2003 en wisten hoe goed mondkapjes werken. Daar geen totale lockdown, maar de epidemie krijgt er nauwelijks kans. Kijk maar eens terug naar de tv-uitzending van EenVandaag van 16 maart.

Dus mondkapjes verguizen, dat kunnen we ons bij de huidige uitbraak niet langer veroorloven. Daarom vanaf vandaag: mondkapjes op!

Dr. Wim van Tilborg is scheidkundige en lid van de wetenschappelijke klankbordgroep Normstelling Water en Lucht, die alle voorstellen van het RIVM wetenschappelijk beoordeelt voor ze door het ministerie in wettelijke normen worden omgezet.